keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Estraadilla

Kissa Krumeluu

Pienen pieni kissa,
istuu aatoksissa.
Miettii kissa Krumeluu,
missä on se suuri puu,
jossa niinkuin omenoita,
kasvaa hiirenpenikoita.

Puuta kun vain ravistaa,
sata hiirtä putoaa.
Niitä sitten popsimalla,
söisi pienen sienen alla,
kissa Krumeluu, pieni ruususuu.

Kirsi Kunnas

Tämä runo jonka lausuin oman kylämme upouuden koulun vihkiäisissä ollessani 8 vuotias, on ensimmäinen julkinen esiintymiseni.
Lausuin runon kyläläisten ja kutsuvieraiden edessä, uudessa jumppasalissa.(siihen aikaan ei puhuttu vielä liikuntasaleista)
Olin unohtanut runon, mutta muistan esiintymistilanteen. Muistan edessä istuvat kyläläiset ja sen ettei minua tainnut pahemmin jännittää.
Sisareni kertoi vasta muutama vuosi sitten runon olleen Kirsi Kunnaksen Kissa Krumeluu, kun tuli jotain puhetta kyseisestä tilanteesta.
Muistelen hänen vielä sanoneen isän olleen kovasti ylpeä minusta :o)

Koulussa jouduin aika usein esittämään runoja tai lauluja erinäisissä juhlissa.
Kerran äitienpäiväjuhlassa lauloin laulun joka alkoi " Älä itke äitini, älä äiti kulta, vaikka vaan nyt isäni jo onkin musta multa"
Ihmettelin jo silloin, miksi pitää noin surullista laulua laulaa juhlassa!!!
Opettajalla ei tainnut olla juhlan teema ja ohjelman valinta balansissa.
Minä lauloin ja äidit itkivät !

Siihen aikaan oli paljon koulujen välisiä kilpailuja. Paljon hiihtokilpailuja, joissa olin mukana yhdessä, mitä suuresti ihmettelen vieläkin. Niiden lisäksi järjestettiin Raittiusliiton kisoja, joihin kuului kirjoituskilpailuja, tietokilpailuja ja pienimuotoisia näytelmiä.
Muistelen osallistuneeni ainakin kirjoituskilpailuihin ja kerran esiinnyimme minua vuotta vanhemman Hannun kanssa pienessä esityksessä, joka oli tehty Toivo Pekkalan "Tukkijoella" näytelmästä. Taisin olla silloin 11-12vHannu oli Tolari ja minä olin Maija.
Mitä siitä muistan?

Roolisanat
Tolari: Maija hoi
Maija: Tolari hoi
Tolari: Maija hoi
Maija: Tolari hoi

Minulla ei ollut mitään käsitystä mitä siinä näytelmässä tapahtui ja mistä siinä oli kysymys, kunhan huudeltiin :o)
Sekin asia selvisi sitten aikuisena, kun tuli kyseinen elokuva televisiosta katsottua.
Tolari on renki-tukkilainen ja Maija kaupustelija, jotka etsivät tosiaan huutelemalla järven rannalla. Elokuvassa he olivat aika vanhoja ja rakastuneita :-)

Pidin paljon kirjoittamisesta ja sitähän sai harrastaa aineiden muodossa. Varsinkin 5-6 luokalla nautin aineiden kirjoittamisesta ja kai ne olivatkin ihan hyviä, koska melkein joka kerta opettaja niitä ääneen luki. Silloin oli sellainen tapa, että pari hänen mielestään parasta ainetta luettiin ääneen.
Opettajani oli koulun johtaja-opettaja, mies ja värikäs persoona. Kerran hän luki jonkun tunteikkaan aineeni näytellen sen samalla, parkuen ja tukkaansa muka repien.
Että minua hävetti.
Varsinkin kun luokassa oli nuori harjoittelija mies kuuntelemassa.
Aaaargh.

Esiintymiset jäivät sitten iän myötä ja itsekritiikin tullessa vahvemmin esille.
Nyttemmin työelämässä on joutunut pitämään jos jonkinlaista asiapitoista esitystä isollekin joukolle. Aiemmin jännitti kovastikin, nykyään enää vähemmän.
Kaikkeen oppii.

Ei kommentteja: