perjantai 6. maaliskuuta 2009

Musiikkia

Avasin pitkästä aikaa Media Playerin ja kuuntelin erästä Musiikkivaihtoon 6/2007 tekemääni kokoelmaa. Tytär keksi taannoin kerätä porukan jossa jokainen kokosi levyn kappaleista jotka tavalla tai toisella ovat itselle tärkeitä, tai sitten muuten vaan lemppareita. Joka biisistä piti myös kirjoittaa jotain saatteeksi. Tehtävään kuului myös laatia levyn kannen suunnittelu ja toteutus.
Väkeä ilmaantui sankasti ja tytär arpoi jokaiselle parin, jonka kanssa vaihto tapahtui.

Itse sain pariksi tuntemattoman naisen Porista. Hänen lähettämässään albumissa oli tuttuja, sekä ilokseni myös monta minulle tuntematonta kappaleita.
Hänelle laittamassani levyssä oli ikisuosikkejani, sekä myös sen ajan lemppareita. Nyt kun sitä kuuntelen, niin ainakin 5 kappaletta vaihtaisin heti pois.
Musiikkimaku muuttuu koko ajan, toki myös siksi että uusissa tulokkaissa on sellaisia joista tulee itselle tärkeitä kappaleita. Elämäntilanne muokkaa myös musiikkimakua melkoisesti. Sitä ihmettelee miten joku kappale oikeastaan on ollutkaan niin tärkeä, kun tällä hetkellä se ei toimi ollenkaan.

Olen sen jälkeen tehnyt ainakin kolme kokoelmaa ja jokainen on erilainen sisältäen kuitenkin aina jonkun saman kappaleen kuin ensimmäisessäkin. Jotkut biisit vain ovat osa minua, ei niitä voi vaihtaa.

Ensimmäiset vinyylilevyt jotka muistan ovat sisaren The Beatlesin Rubber Soul ja veljen Jimi Hendrixin single, jossa toisella puolella oli All Along The Watchtower. Toisen puolen biisiä en muista ollenkaan. Ilmeisesti sitä ei kuunneltu yhtä tiiviisti, sillä All Along The Watchtower oli veljelle ehdoton BEST.

Opin hyvin nuorena kuuntelemaan sen ajan pop/rock musiikkia, koska pojat eivät muuta kuunnelleet. Kerran käänsin radion jonnekin lastenohjelmien kanavalle ja löysin sen jälkeen itseni ulkoa hangelta istumasta. Ymmärsin yskän kerralla.

Näitähän silloin kuunneltiin.
The Hollies, The Who, Led Zeppelin. The Rolling Stones, The Beatles, Cream, Bob Dylan, Creedence Clearwater Revival, Fleetwood Mac, Scott McKenzie, Procol Harum, The Kinks, The Spencer Davis Group, The Beach Boys.

Eniten varmaan meillä tykättiin näistä: Cream, Creedence Clearwater Revival, The Kinks , The Who jaThe BeatlesNykyään omistan CD:n Rubber Soul ja Hendrixin All Along The Watchtower on ainoastaan koneella.

Oma musiikkimaku on laajentunut melko leveäksi, hevistä klassiseen ja paljon siitä väliltä. Ainoa mikä ei oikein uppoa on jazz ja siinäkin on kyllä poikkeuksia kuten Jamie Cullum.

Tässä muutama kestosuosikkini
Eva Dahlgren
Pearl Jam
Jimmy Nail
Queen

Ilman musiikkia elämä olisi väritöntä ja tylsää.

3 kommenttia:

Marguetta kirjoitti...

HEhheh. Olipas mielenkiintoinen kirjoitus. Olisit tehnyt vaan laajemman selvityksen ;-)

Juu pitäisköhän minunkin? Aika mielenkiintoista että tekin olette kuunnelleet progea, mutta kuitenkin kaikki pullamössöt ovat olleet suurimpia suosikkeja: Kuten beatles ja kinks! Tosin siihen aikaanhan noikin oli tietysti varsinaisia kapinallisia. Beatlesin pojillakin kun oli niiiin pitkä tukka! Hui! Mitähän siihen aikaan olisi sanottu nykyisistä hevareista?

Juu juu. Mitkäs laulut jättäisit musakokoelmasta nyt pois? Ja mitä tulisi tilalle?

Huhtikuunnoita kirjoitti...

Olisihan siitä voinut kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi. Jefferson Airplane oli muuten myös yksi bändi jonka muistan, eikä senkään musiikki ollut pullamössöä. Muuten, miten niin pullamössöä? Ihan hyvää musiikkia niin Beatlesilla kuin Kinksilläkin..höh!

Siitä ensimmäisestä musavaihtolevystä poistaisin Scissor Sisters: I Don't Feel Like Dancin, Take That: Patiens, Loiri:Pelasta maailma, Ewan McGregor: Your song, Gentle Giants: Funny Ways ja Cyndi Lauper: True Color.
Varsinkin noi kaksi ensimmäistä minua suuresti ihmetyttää, kuinka ne pääsivät levylle !!!!
Loput on vieläkin ihan OK, mutta eivät enää merkitse niin paljon että sopisivat levylle.
Oletettavasti muitakin vaihtoja tulisi, kun on niin paljon uusia hyviä biisejä joita käyttää.
Tietysti jos vielä musavaihtoa tulee ja JOS siihen tulee joku teema, niin sitten pitää miettiä kaikki uudelleen.

Marguetta kirjoitti...

Musavaihtoa on suunniteltu, mut aiheena olis tällä kertaa parhaat mies tai naisartistit. Itse sais päättää kumpaa kerää ja vastineeksi todennäköisesti saattais tulla kumpaa sarjaa vaan. En ole jaksanut tarkemmin vielä pähkäillä.

Ja pullamössö on hyvää. Tykkäänhän mäkin Beatlesista ja Kinksistä. Mut vertaa nyt vaikka tuon aikakauden bändeistä Beatlesin All you need is love ja Doorsin The End biisejä, niin kyllähän noi britit vetää aika hempeitä kipaleita... jopa radikaaleimmillaankin.

Ja Scissor Sistersin valitsit koska se biisi oli niin hömppä et sai sut siihen aikaan aina nauramaan. Näin muistelen sun kertoneen :-)