sunnuntai 15. helmikuuta 2009

Äitee

Äitini oli kotoisin etelä- pohjanmaalta, Kauhajoelta.
Hänellä oli lukemattomia sanontoja, joita en valitettavasti tullut kirjanneeksi ylös silloin kun äitini vielä eli. Koetan nyt kirjata ne joita muistan.

Vie mennessäs, tuo tullessas
Älä nyt kahta kättä heittäen kulje
Nämä sanonnat olivat ihan yleisessä käytössä meillä kotona. Kummankin tarkoitus on välttää turhia askeleita ja kuljettaa tavaraa niin mennessä kun tullessakin.

Se on mun, sano Eenokki akkaansa,( ja se on kaunis)
Sanoi äiti kun kyseltiin jonkun esineen omistajaa
Kerran olin kaupassa ja joku mies asiakas sanoi tuon lauseen alkuosan kassalla tavaroita pakatessaan, kun perässä tuleva asiakas meinasi vahingossa ottaa hänen kamansa. Olin jonossa lähellä ja oli siinä ja siinä etten jatkanut lausetta sanomalla; JA SE ON KAUNIS. Mies puhui muutenkin pohjanmaanmurretta ja se tuntui niin kotoiselta.

Mahruttava on kun on kerran vihitty
Tämä hiukan tuhma lausahdus sanottiin silloin, kun esimerkiksi tulppakorkki ei meinanut mahtua pulloon tms.

Tämän kuulin vain kerran äidin suusta, mutta mieleen jäi loppuelämäksi.
Olimme heinänteossa vuokramailla erään talon pelloilla. Päästäkseen pelloille oli hevosella pakko ajaa talon pihan kautta. Talon vanha isäntä oli pihi ja kitsas ukko joka kiukutteli kun pihan läpi heinäkuormaa kuljetettiin. Kerran taas olimme saaneet kärryn täyteen heiniä ja ajoimme pihan poikki, kun isäntä heilui pihassa kepin kanssa ja huusi: nurmi happanoo, nurmi happanoo.
Meitä oli heinäkuorman päällä velipoika ja minä, äiti ohjaksissa. Äitiä suututti ja huomasin kun läikät paloivat hänen poskillaan. Hän otti ohjaksista kaksin käsin, heilautti niitä antaen hevoselle käskyn mennä ja huusi isännälle
Ei nuollu vattaa täytä, eikä vittanlehti vittua peitä
(ei nuollut vatsaa täytä, eikä vihdan lehti...)
En ollut ikinä kuullut hänen käyttävän rumia sanontoja ja siksi se oli niin yllättävä. Hävetti meitä velipojan kanssa, mutta menipä ukollakin suu kiinni, eikä hän sen jälkeen pihalle enää tuppaantunut kun siitä ohi mentiin.

Tämä seuraava tapahtui äidin sisarelle Kauhajoella.
Tätini oli tiskaamassa ja oppikoulussa oleva tyttärensä Eeva-Liisa istui pöydän ääressä tekemässä läksyjään. Tytär halusi osoittaa opittua tietämystään ja kysyi äidiltään; tiedätkö mitä tarkoittaa lause "Mens sana in corpore sano".
Täti tiskasi ja sanoi hetken päästä.
No se tarkoottaa
Mee saunaan kun kroppas sanoo!


Harmilista, mutta en tähän enempää muista loistavia sanontoja. Jos sisar muistat lisää, niin kerro.Ei kommentteja: