sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Syksy

Kävin viime viikolla metsässä etsimässä marjoa ja viivyin ilta kahdeksaan. Aurinko oli jo kovin matalalla sen valo muutti metsän värit voimakkaan väriseksi.


Puolukoita lähdin etsimään, mutta mustikoita löysin. Olin alueella, jossa armeija suorittaa kovapanosammuntoja, liekö siksi jäänyt tuo mustikkapaikka koskemattomaksi.
Sinä päivänä tuuli todella kovaa ja välillä puut huojuivat vinhasti. Koetin ottaa videolle tuulen aiheuttamaa kohinaa ja viuhketta, mutta ei se oikein onnistunut. Metsä näytti upealta ja tuuli voimakkaalta.

Takapihallani on yksi karviaismarjapensas, joka tuottaa vuosittain kohtalaista satoa. Marjat ovat makeita ja ihania. Suurin osa niistä menee ihan syödessä, mutta tänä vuonna tein niistä hilloa porkkanan kanssa. Tytär sitä halusi, kun se on kuulemma parasta hilloa lettujen kanssa.


Itse tykkään puolukoista ja mustaherukoista valmistetusta hyytelöstä. varsinkin mustaherukkahyytelö on erinomaista broileriruokien seurana. Pilttipurkit ovat oivallisia hyytelön säilytykseen. Ne ovat juuri sopivan kokoisia ja vievät vähän tilaa jääkaapista.

Minulla pitäisi olla kellari. Tänä vuonna tuntuu että voisin säilöä vielä vaikka mitä. Suolakurkut ovat tekemättä, vihreistä tomaateista pitäisi tehdä etikkasäilykettä ja puolukoista mehua, niin ja mustaherukoista, jos niitä nyt vielä jostain saisi.
Pakastimessa on mansikoita 10kg ja mustikoita ja vadelmia joitakin kiloja.
Puolukasta ja kesäkurpitsasta tulee myös hyvää hilloa. Chutney-säilykkeitä en ole vielä koskaan tehnyt, mutta mieli tekisi. Viime kesänä tein kirsikoista hilloa pieniin purkkeihin. Tykkäsin niistä paljonkin, muille ne niin maistuneetkaan. Pidän kirsikoista muutenkin. Ostan niitä kesäisin aina monta kiloa ja syön kaikki itse :o)

Tulee mieleen Huovisen Hamsteri-kirja. Siinähän Hamsteri säilöi kellarin täyteen kaikenlaista satoa, paitsi ettei hän niitä syödä voinut, koska silloin olisi tullut kolo täydelliseen purkkiriviin. Hänen tavoitteenaan oli täysi kellari, ei niinkään sadon nauttiminen.
Siinä mielessä minussa ei liene hamsterin vikaa.

Kyllä syksy on hienoa aikaa :-)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ja ainakin tyär syö, jos ei muut... HAHAH! Meidän kelariin mahtuu purkkeja. Ensi viikonloppuna tehdään muuten ne kurkut! Lauantaina? Ja mulla on vihreitä tomsuja kans.