keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Kirjaostoksilla

Kävin kirjakaupassa.
Hypistelin kirjoja ja ostin kolme pokkaria kympillä: Anna-Leena Härkönen Loppuunkäsitelty, Frank McCourt Seitsemännen portaan enkeli ja Hannu Väisänen Vanikan palat. Vain Seitsemännen portaan enkelin olen lukenut joskus aiemmin. Onpahan ensi viikon lomalle jotain luettavaa.

Kiertelin ja katselin harrastekirjoja. Teki mieli ostaa yksi neulekirja ja nukkekirjakin kiinnosti. En kuitenkaan hairahtunut tällä kertaa.
Seuraavaksi tuli eteen keittokirjat. Mitä oli tarjolla?

Jyrki Sukula: Hullu kokki Piemontessa

Antti Heikkilä: Näin me keitämme

Kevyesti Gordon Ramsayn tapaan

Jamie Oliver: Jamien kotona

Antti Vahtera&Visa Nurmi: Skandimania

Hans Välimäki: Välimäki
ja paljon muuta

Mieskokkien valtakausi sen kun jatkuu, niin televisiossa kuin ruoka-alan kirjallisuudessakin. Paljon on tapahtunut sitten Jaakko Kolmosen ajoista.
Kokkien ammatista on tullut suosittu ja ammattikoulujen ravintolakokkilinjojen ei tarvitse oppilaskatoa pelätä. Ongelma onkin siinä, että kukaan ei halua tehdä töitä keittiön muissa hommissa, vaan mielikuva kokista on television antama kuva lennokkaasta, taidokkaasta, luovasta ja viiniä naukkailevasta superkokista, jonka ei tarvitse muuta kuin loihtia mitä hienoimpia annoksia katselijoiden ihailtaviksi.
TV-kanavat ovat täynnä kokkiohjelmia, siis mieskokkiohjelmia.
(kamalin se vanha kännäri Keith Floyd)

Nuoret eivät ymmärrä että on hirveän pitkä matka päästä televisiokokin maailmaan. Keittiössä kokin työstä suurin osa on jälkien siivoamista, raaka-aineiden roudaamista, ruokalistojen suunnittelua ja kokkaamista. Raskasta työtä ja luokattomia työaikoja ja palkka kenhonlainen, varsinkin jos on provikkapalkka.
Tarkkaavainen lukija havainnee lievää katkeruutta olevan ilmassa. Oikein havaitsit.
Rehellisesti sanoen keljuttaa, että kokin ammatti sai hyvän maineen vasta kun miehet sitä rupesivat julkisesti tekemään. Nimenomaan ravintolan kokin työ.

Kukaanhan ei tietenkään halua tehdä työtä suurtaloudessa, kouluissa, armeijassa, sairaaloissa ja vanhainkodeissa.
Siinähän ei ole mitään hohtoa.
Hyvä esimerkki on eräästä koulusta jonne vastikään tuli mieskokki töihin. Lapset totesivat: nyt meillekin tuli ihan OIKEA kokki!
Just!

Sama kaava yritti tunkea myös käsitöiden alalle kun Kaffe Fasset alkoi neulomaan värikkäitä neuleitaan. Yht´äkkiä neuletöistä tulikin trendikkäitä ja Fassetin neuleista kerrottiin joka lehdessä ja ihmeteltiin miten MIES osaa neuloa noin ihania malleja. Onneksi se laantui aika nopeasti eikä hänen suosionsa saanut hillittömiä mittasuhteita. Hänen repertuaarinsa kuuluu myös tilkkutyöt, ryijyt, neulelangat ym.
Ketäpä on syyttäminen?
Naisia. Minuakin.
Naisethan ne ostavat ruoka-alan kirjallisuutta, neulekirjoja, neulemallilehtiä ym.
Kirjahyllystäni löytyy ruoka-alan kirjallisuutta pari hyllyllistä ja käsityölehtiäkin mojova läjä :-)

Ja kävin myös aikoinani Helsingissä Fassetin käsitöiden näyttelyssä ja töitä katsellessani mietin, mitä niissä on sellaista joka on erityistä ja niin ihmeellistä! Kyllä Sirkka Könönen on mielestäni aivan yhtä taitava suunnittelija kuin Fassetkin.

Ei niin "pahaa", ettei jotakin hyvääkin!
Palatakseni mieskokkeihin, on siellä yksi jota arvostan kovasti, Jamie Oliver. Hän on hyödyntänyt julkisuutensa muuttaakseen maansa kouluruokailun terveellisempään suuntaan ja saanut myös muutosta aikaiseksi, kuten tästä voi lukea. Siinä on muutenkin pohdintaa kouluruuasta ja sen tulevaisuudesta, myös Suomessa.
Ei ole ollut ihan helppoa muuttaa patavanhoillisten Brittien ruokatottumuksia ja saada kuntien päättäjiä ymmärtämään terveellisen kouluruuan merkitystä lasten oppimisen ja jaksamisen kannalta.
Oliver on myös tehnyt töitä kanojen hyvinvoinnin puolesta. Luepa tästä
Hyvä jätkä :o)




Tänään oli meidän koululla ruokana makkarakastiketta, perunoita, vihreää salaattia, kasvislaatikkoa, leipänä ruisrouhevuoka ja näkkäri. Juomana maito, piimä ja vesi.
Huomenna tonnikalapasta ja perjantaina lihapyörykät+salaatit, kasvisruoka, pehmeä leipä ja näkkäri ja em. juomat.

Ja sitten alkaa hiihtoloma :o)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

juu-u. Tiskatessa muuten huomasin että jos kokeista ala carte puolella moni oli miehiä, niin kondiittoreista suurin osa oli naisia. liekö tuo oikea sana, mutta siis naiset tekivät kauneimmat jälkiruuat, konvehdit jne... Liekö tuo havainto ihan oikea trendi?

Jamiesta miekin diggaan. Tai ainakin siitä että koetti parantaa kouluruokailua. Siitähän oli jokin vuosi sitten muuten oikein kiinnostava sarjakin töllössä. välillä näiden säästöjen kanssa pelottaa että suomenkin kouluruokailu muuttuu vastaavaksi kuin briteissä. toivottavasti kuitenkaan ei.

- tyttäres

Anonyymi kirjoitti...

Kävin minäkin kirjakaupassa tänään tyttäreni ja tyttärentyttärieni kanssa. Katselin ristipisto-ohje kirjoja. Kaiken maailman tyhmiä englantilaisia malleja oli kyllä, mutta kun kyselin kotimaisia perinteisiä malleja niin ei oota myytiin. Kehoitettiin kirjastoon etsimään vanhoja kirjoja - vanhalle kirjastotädille.
Kokkaamisesta puheenollen, mitenhän sen pääsiäislampaan kanssa tänä vuonna lienee???
systeri

Huhtikuunnoita kirjoitti...

Tytär ja sisko
Kondiittorit tekevät leivonnaistuotteita ja ovat useimmiten naisia.
Ei Suomalainen kouluruoka koskaan tule olemaan samanlaista kuin Briteissä, onneksi.

Käsityökirjoista luvattoman paljon on käännöskirjallisuutta ja niissä olevat mallit poikkeavat aika paljon Suomalaisten makuun olevista ohjeista. Me kun tykätään pelkistetyistä, selkeistä malleista, eikä niinkään koristeellisista ja koukeroisista kuvioista mitä niissä kirjoissa usein tarjotaan.
Mitä pääsiäislampaaseen tulee, niin sitä paistetaan ilolla kun ruokaseurana olette Te :o)